loading...

sâmbătă, 7 ianuarie 2017

Salariile bugetarilor din administraţia locală se majorează cu 20%, iar ale artiştilor cu 50%. Creşte punctul de pensie şi pensia socială minim garantată.

In Ordonanţa adoptata vineri de Guvern se arata ca incepând cu 1 februarie 2017, drepturile salariale ale personalului platit din fonduri publice din institutiile si autoritatile publice ale administratiei publice locale au fost majorate cu 20% fata de nivelul acordat/stabilit pentru luna ianuarie 2017. Ordonanta prevede si cresterea punctului de pensie cu 9% care va ajunge la 1000 de lei, iar pensia sociala minim garantata va fi de 520 de lei.

Conform mediafax „nu intra sub incidenta acestor prevederi, personalul care ocupa functii de demnitate publica alese din cadrul organelor autoritatilor publice locale, respectiv primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti ai consiliilor judeţene etc.

De asemenea, prevederile prezentului articol nu se aplica pentru indemnizatiile de sedinta de care beneficiaza consilierii locali, respectiv consilierii judeteni, potrivit legii.”

Se mai mentioneaza ca incepand cu data de 1 iulie 2017, prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, valoarea punctului de pensie stabilit prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2016 privind unele masuri pentru salarizarea personalului platit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare, sa se majoreze cu 9% si să fie de 1000 de lei.

“Se are în vedere faptul ca in perioada 2011-2012 nu s-a aplicat majorarea valorii punctului de pensie iar în anul 2017, pe fondul cresterii economice si a gradului de ocupare a fortei de munca, se incearca o indreptare partiala a acestui fapt”, se arată in Nota de fundamentare.

De asemenea, se propune ca incepand cu 1 februarie 2017, nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari, prevăzuta de Ordonanta de urgentă a Guvernului nr 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobata prin Legea nr.196/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, sa fie de 520 de lei.

În deschiderea sedinţei de Guvern, premierul, Sorin Mihai Grindeanu a facut o evaluare a impactului financiar pe care îi va avea Ordonanţa de Urgenta prin care se prevad  masurile, cum ar fi cresterea salariilor bugetarilor si cresterea punctului de pensie.

”Ca si exemple pe care le-am extras: eliminarea plafonului CASS pentru cei cu salarii de peste cinci ori salariul mediu, aici avem undeva in jur de 36.000 de beneficiari. Veniturile cresc cu 500 de milioane lei, deci nu vorbim doar de cheltuieli, care ar acoperi eliminarea CASS pentru veniturile din investitii si alte activitati si, de asemenea, cresterea salariilor pentru sectorul de cultură pe care astazi o adoptam. 500 de milioane venituri pe partea asta cu plus, cheltuieli cu minus”, a declarat premierul.

Premierul a aratat ca, va exista un plus de venituri de 1,4 miliarde prin eliminarea plafonului CAS pentru cei cu salarii de cinci ori mai mari, care ar acoperi cresterea pensiei minime de la 400 la 520 lei de la 1 martie, transportul gratuit CFR pentru toti studentii si mai mult decat dublarea burselor, de la 83 la 201 lei.

Primul ministru a mai declarat:  “1,4 miliarde cu plus pe venituri, 1,4 mld pe aceste măariri. Cresterea salariului minim, de asemenea, de la 1 februarie, pe care-l adoptăm azi, de la 1250 lei la 1450 de lei, inseamnă un plus ca venituri de un miliard, care ar acoperi 70% din costurile generate de cresterea punctului de pensie de la 1 iulie la 1000 de lei. Sunt lucruri pe care vreau sa le gestionati atent astfel incat aceasta balanta sa o avem tot timpul in echilibru, domnule ministru (n.r. Ministrul Finantelor). De asemenea, in perioada următoare vom mai adopta, conform calendarului pe care-l avem, masuri de acest tip, nu doar noi, ci si in Parlament. Masuri pe Codul fiscal, astfel incat tot ceea ce ne-am angajat in fata oamenilor sa punem in practica”.



Niciun comentariu:

loading...