loading...

duminică, 4 septembrie 2016

A inceput summitul G20 din China: Liderii lumii se întâlnesc timp de 2 zile pentru a discuta despre revigorarea economiei globale, dar vor aborda si o serie de chestiuni majore cu impact la nivel global.

Liderii Grupului celor mai puternice 20 de economii din lume se reunesc pe 4-5 septembrie în China pentru a discuta pe tema revigorării economiei mondiale, stimularea comertului, dar vor aborda si o serie de chestiuni majore cu impact la nivel global, notează AFP şi The Associated Press.

Conform AFP şi The Associated Press, liderii celor mai puternice 20 de economii ale lumii, cat si reprezentantii Uniunii Europene, se reunesc in China , in oraşul chinez Hangzhou , pe 4-5 septembrie. Se ia in discutie revigorarea economiei globale, dar vor aborda si o serie de chestiuni majore cu impact la nivel global., ca de exemplu: evenimentul dominat de impactul iesirii Marii Britanii din UE, tensiunile cauzate de pretentiile teritoriale ale Beijingului si neintelegerile sino-europene privind productia de otel.

Oficialii americani au anuntat ca intentioneaza sa aduca in discutie la summit problema supracapacitatii industriale a Chinei, dar si alte chestiuni „spinoase” care afecteaza relatiile economice la nivel international.

Beijingul spera ca organizarea acestui Summit G-20 ii va spori influenta în gestionarea economiei mondiale. Oficialii chinezi au declarat ca vor propune un plan pentru stimularea comertului mondial, printr-o cooperare mai stransa in ceea ce priveste reglementarea, finantele, politicile fiscale, dar si in alte chestiuni.

Cu doar o zi înainte de inceperea summitului, presedintele Barack Obama si omologul sau chinez, Xi Jinping, au dat un semnal important in ceea ce priveste lupta impotriva incalzirii globale prin ratificarea în mod formal a Acordului de la Paris privind schimbarile climatice.

De asemenea, Germania, Coreea de Sud si alte state doresc sa se foloseasca de aceasta  reuniune pentru a discuta despre schimbarile climatice, domeniul energiei şi posibilele reforme ale sistemului fiscal global, in vederea reducerii evaziunii fiscale.

Pe agenda summitului a mai fost si problema refugiatilor. „Europa nu mai poate primi refugiați, pentru ca aproape nu mai are loc”, a avertizat duminică Donald Tusk, președintele Consiliului European, care a cerut comunității internaționale să intervină. Declarațiile lui Tusk au avut loc la deschiderea Summitului G20, la Hangzhou

„Capacitatile Europei pentru primirea de noi valuri de refugiati, fara a uita migrantii clandestini, sunt aproape de limitele lor”, a precizat Donald Tusk, în cursul unei conferințe de presă comune cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, potrivit Agerpres.




loading...