loading...

marți, 11 octombrie 2016

ULEIUL ESENTIAL DE CIMBRU si binefacerile lui.

   Cimbrul (Thymus vulgaris) este folosit indeosebi drept condiment in mancaruri, dar este recunoscut ca un puternic medicament naturist pentru diferite afectiuni interne sau externe chiar mai eficient decat medicamentele sintetice, in tratarea infectiilor. El poate fi folosit si in paralel cu tratamentele antiinfectioase conventionale. Uleiul de cimbru este un tonic general puternic , pentru intregul organism. Intareste rezistenta sistemului imunitar, nervos, digestiv, circulator , rezistenta inimii , muschiilor si pielii.
Poate fi procurat din magazine cu produse naturiste, tip Plafar.
   Uleiul volatil obtinut din cimbru, are efecte antibiotice extrem de puternice si cu un spectru foarte larg. Conform studiilor facute in laboratoare sau spitale din Germania, Spania, Elvetia, Japonia, Anglia si Romania, compusii uleiului volatil de cimbru ataca membrana celulara a bacteriilor, reducandu-i permeabilitatea, ceea ce duce la moartea microorganismelor respective. Mai mult, s-a demonstrat ca bacteriile nu pot dezvolta rezistenta la uleiul de cimbru, asa cum o fac in cazul antibioticelor de sinteza, deoarece acest ulei are componente atat de multe si de variate, incat face imposibila o adaptare a microorganismelor. In plus, studii foarte recente arata ca uleiul esential de cimbru potenteaza activitatea unor antibiotice, adica un antibiotic administrat in paralel cu uleiul de cimbru este mult mai eficient decat luat singur. In multe cazuri de infectii bacteriene, o corelare a tratamentului alopat cu cel natural, cu cimbru, va face sa fie evitate cazurile foarte periculoase de rezistenta a bacteriilor la tratament sau de recidiva a infectiei. Bacteriile care sunt distruse de uleiul de cimbru sunt: Staphylococcus aureus (produce infectii urinare, respiratorii), Clostridium botulinum (produce botulism), Eschericcia choli (produce infectii reno-urinare si digestive), Shigella sonnei (produce toxiinfectie alimentara, dizenterie), Bacillus subtilis (produce gastro-enterita), Salmonella enteridis (produce toxiinfectie alimentara), Campylobacter jejuni (produce infectii gastro-intestinale), Lysteria moncytogenes (produce infectii care afecteaza sistemul digestiv si cel nervos).
Impotria tuturor infectiilor bacteriene mentionate se recomanda un tratament cu o durata de 7-12 zile, timp in care se iau cate 3-5 picaturi de ulei volatil de cimbru, de trei-patru ori pe zi, cu putina apa sau cu miere.

MOD DE ADMINISTRARE.

INTERN:-  Adultii pot lua 3-5 picaturi de 3 ori pe zi, intr-o lingura cu miere.
               -  Copii (intre 7-14 ani) pot lua 1-2 picaturi de 3 ori pe zi, intr-o lingura cu       
                   miere
EXTERN:  Uleiul se foloseste in masaje locale sau inhalatii. Se face masaj cu 1-2 picaturi de ulei esential de cimbru combinat cu 10 ml de ulei gras. Trateaza reumatismul, artroza, astenia, oboseala generala sau afectiuni cutanate. uleiul esential de cimbru mai poate fi folosit in aromaterapie.
PRECAUTII: Inainte de a fi folosit, trebuie testat de cei cu pielea sensibila, Pentu ca acest ulei este iritant. Acest ulei nu trebuie folosit de persoanele hipertensive, pentru ca poate creste tensiunea arteriala. De asemenea, femeile insarcinate rebuie sa evite folosirea lui.

PROPRIETATILE TERAPRUTICE:

EXPECTORANT – opreste tusea constanta care dureaza de mai mult timp, unde antibioticele nu ajuta prea mult. Spre deosebire de antibioticele puternice, uleiul de cimbru este un expectorant mai bland, care nu afecteaza ficatul, rinicii, inima,stomacul. El desconcestioneaza tractul respirator, opreste tusea si vindeca infectiile din plamani, bronhii, laringe si faringe.
► ANTISEPTIC SI BACTERICID: - impiedica dezvoltarea bacteriilor din corp si din de pe suprafata lui, distrugandu-le. Trateaza infectiile bacteriene ale organelor genitale, la nivelul uretrei, intestinelor, sistemului respirator sau ale ranilor. acest ulei este eficient in tratarea colitei si colicilor renale.
► DIURETIC: -  elimina acumularea excesiva de apa din corp, a sarurilor si a toxinelor .
► CARDIAC: - relaxeaza arterele si venele, scade tensiunea exercitata asupra inimii, intareste muschii inimii, si contribuie la tonificarea ei.
HIPERTENSIV: -  creste tensiunea arteriala persoanelor hipotensive. Normalizeaza tensiunea arteriala si tonifica inima.
►  CARMINATIV:  elimina gazele acmulate in stomac si intestine si impiedica formarea lor.       
►  ANTI-SPASMODIC: -  calmeaza contractiile involuntare de la nivelul cailor respiratorii, al nervilor, al muschilor sau intestinelor, care pot conduce la tuse, convulsii, atacuri de epilepsie sau isterie, crampe msculare, dureri abdominale si intestinale.
►  ANTI-REUMATIC: -  elimina cauzele care determina bolile inflamatorii si articulare. Fiind un diuretic natural, uleiul esential de cimbru creste frecventa urinarii, eliminand toxinele din corp si sange. Pune sangele in miscare , fiind un remediu eficient in reumatism, guta si artrita.
►  EMENAGOG: -  stimuleaza menstruatia obstructionata, calmeaza durerile abdominale, greata, oboseala, starea de depresieasociate cu sindroml premenstral. acest ulei este eficient si in combaterea simptomelor menopauzei. Acest lucru este posibil datorita proprietatilor stimulatoare ale uleiului, la nivelul productiei de estrogen.
►  CICATRIZANT: -  contribuie la estomparea sau chiar disparitia cicatricelor si petelor de pe corp (cicatrice lasate de interventiile chirurgicale, accidente, acnee, variola, rujeola, rani etc.

Studiile de laborator au constatat ca uleiul esential de cimbru,  ucide celulele canceroase pulmonare si cele ale cancerului de san.

Precautii si contraindicatii !

Supradozat, cimbrul si mai ales uleiul volatil extras din el dau reactii adverse extrem de puternice: convulsii, varsaturi, dureri abdominale puternice, delir. Din aceste motive, cimbrul se va administra cu prudenta, la inceput in doze reduse la un sfert, in cazurile de hipotensiune, colon iritabil, ulcer gastric si gastrita hiper-acida. Daca se constata o exacerbare sau o reactivare a simptomelor uneia dintre aceste afectiuni, tratamentul intern va fi oprit.
Consumarea cimbrului, de catre femeile insarcinate, este contraindicata. De asemenea, femeile care alapteaza vor consuma maximum 1 gram de cimbru pe zi si vor evita administrarea interna a uleiului volatil de cimbru.
Extern, cimbrul poate da persoanelor cu sensibilitate alergica marita reactii alergice la nivel cutanat, iar aplicat multa vreme pe piele poate produce leziuni cu aspectul unei arsuri. Inainte de a aplica uleiul pe piele,  persoanele trebuie sa testeze uleiul, pe o portiune mica de piele, pentru a determina daca persoana respectiva este sensibila la el..

Observatie:  -  Acest blog, nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Plantele medicinale sau remediile naturale, prezentate pe acest blog, pot veni in ajutorul bolnavului, dar nu exclud si nici nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. Informatia prezentata pe acest site are doar un caracter informativ și nu se substituie diagnosticărilor și/sau recomandărilor medicale de specialitate.



Niciun comentariu:

loading...