Boala celiaca (sau
intoleranta la gluten) este o afectiune autoimuna declansata de ingestia de
gluten la indivizi predispusi genetic, caz in care apar leziuni la nivelul
intestinului subțire. Aceste leziuni afecteaza absorbtia normala a substantelor
nutritive, in special a grăsimilor, calciului, fierului si folatilor (asa
numitul sindrom de malabsorbție).
Glutenul este o
proteina care se gaseste in cereale (grau si secara), iar evitarea sa este
esentiala pentru prevenirea sau tratarea bolii celiace.
Orezul contine fibre
insolubile, care ajuta la procesarea reziduurilor alimentare prin intestine.
Site-ul renumitei clinici Mayo Clinic menționeaza dieta bogata in fibre poate
reduce nivelul colesterolului si regleaza procesele din intestine.
Faina de orez poate fi
folosita ca o alternativa fara gluten la faina de grau.
SFATURI
UTILE pentru preparatele din faina de orez:
• Unul dintre dezavantaje este acela că
preparatele nu vor creste la fel de mult ca cele din faina de grau.. De aceea,
se recomanda coacerea pentru o perioada mai lunga de timp, dar la o temperatura
a cuptorului mai scăzută cu aproximativ 25
de grade, decât de obicei. Va rezulta un produs finit mai putin lasat. Daca
comsumul oualor e permis, adaugand un ou in plus la o reteta fara gluten va
ajuta preparatul sa creasca un pic mai mult.
• Se recomanda racirea aluatului in
frigider pentru o jumătate de ora inainte de coacere, pentru a ajuta la
imbunatatirea texturii si aromei.
• Dacă se doreste un adaos de proteine la
o anumită reteta, se vor utiliza cantitati egale de faina de orez si faina de
migdale, sau alune de pădure.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu