loading...

joi, 11 august 2016

Angajatorii vor să importe forţă de muncă din Rep. Moldova şi Ucraina: „Moldovenii sunt harnici şi dispuşi să lucreze orice"

  „Moldovenii lucreaza orice, sunt harnici si nu fac figuri. Sunt motivati si dipusi sa lucreze orice, asa cum sunt romanii cand pleaca dincolo... Vor sa vina sa munceasca insa legea este foarte complicata. Trebuie sa le echivalezi studiile la Bucuresti, trebuie sa faci dovada ca nu exista nici un roman care sa poata fi angajat pe postul respectiv... Si o caruta de acte. Parca legile in tara asta sunt facute sa te incurce, nu sa te ajute” spune revoltat omul de afaceri Ioan Şomodean, unul dintre angajatorii din Bistrita, care a încercat să isi aducă personal de peste hotare pentru a munci în cele două restaurante si in complexul de agrement pe care le are.
   Conform mediafax.ro, Tot mai multi angajatori romani vor să aducă în firmele lor muncitori din Ucraina sau Rep. Moldova pentru ca nu gasesc forţa de munca in tara sau daca o gasesc este scumpa, si asta se intampla in conditiile in care somajul in luna iunie a fost de 6,7%.  
   Conform aceleiasi surse, in judetul Bistrita-Nasaud, aproape 4.000 de persoane se afla in baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Fortei de Munca ca fiind în cautarea unui loc de munca. Si, totusi,  sute de angajatori se plang ca nu gasesc personal si apeleaza la firme de recrutare pentru a aduce muncitori din Republica Moldova.

   Pentru a-i stimula pe bistriţteni sa se angajeze, firmele din Bistrita le ofera, pe langa transport asigurat de companie, tichete de masa, sporuri si primele clasice de Paşte si Craciun si bonusuri de 8 Martie si de Ziua Copilului, dar si asigurari de sanatate speciale, ajutoare sociale de deces, de casatorie, pentru nasterea copilului, la acestea adaugandu-se si zile libere fată de cele prevazute de legislatie.

                                                            Sursa foto: mediafax

loading...