loading...

sâmbătă, 13 august 2016

SUCUL DE ROSII si efectele lui.

Sucul de rosii este o bautura cu un puternic efect antioxidant, care stimuleaza metabolismul si sistemul imunitar si reduce efectele nocive ale radicalilor liberi. Acest  suc contine o mare cantitate de licopen, vitaminele: A, C, K, B1, B2, B5, B6, dar si potasiu, calciu,  magneziu, fier si fosfor care lupta impotriva infectiilor, stimuleaza energia si ofera frumusete pielii.
Sucul de rosii, nu trebuie sa lipseasca din dieta fiecaruia, este mai valoros decat rosia proaspata, deoarece licopenul este singurul antioxidant a carui cantitate sporeste de circa 4-6 ori prin fierbere. Trebuie amintit ca uleiul de masline amplifica absorbtia licopenului.
 
Sucul de rosii are efect antitumoral.
     Licopenul , contint in sucul de rosii, are efecte antitumorale dovedite, in special in cancerul de prostata, san, vezica urinara, pancreas, cervical, ovarian, uterin, intestinal, plamani si piele. Unii cercetatori sustin chiar ca forta licopenului este atat de mare incat, este suficient sa mancam zilnic o singura rosie de marime medie, pentru a fi protejati de cancer.

Sucul de rosii are efecte benefice pentru inima.
     Sucul de rosii are proprietatea de a fluidiza sangele. Un pahar de suc de rosii pe zi previne afectiunile cardiovasculare precum cardiopatia ischemica sau insuficienta cardiaca, deoarece vitamina B6, pe care o contin rosiile, ajuta la pastrarea unui nivel normal de hemocisteina in sange. Aceasta este responsabila de sanatatea venelor si arterelor. Potasiul, magneziul, sodiul si vitamina B din sucul de rosii au puterea de a scadea hipertensiunea arteriala si de a preveni riscul de accident vascular cerebral sau atac de cord. Acesti compusi sunt esentiali pentru mentinerea presiunii sanguine sistolice si diastolice.

Sucul de rosii scade nivelul colesterolului.
     Sucul de rosii este un tratament natural pentru persoanele care au un nivel mare al colesterolului. Fitosterolii, fibrele si vitamina B3 sunt compusi care tin sub control valorile colesterolului, protejand, in felul acesta, inima de un posibil atac de cord cauzat de depunerile de grasime pe peretii vaselor sanguine.

Sucul de rosii stimuleaza sistemul imunitar.
     Un pahar de suc de rosii contimne  peste peste 70% din necesarul zilnic de vitamina C.  Vitaminele A si C continute de suc, stimuleaza sistemul imunitar, reduc efectele nocive ale radicalilor liberi.

CUM SA PREPARAM  SUCUL  DE  ROSII FARA CONSERVANTI.

Ingrediente :
- rosii organice, sare si zahar dupa gust. Sarea trebuie sa fie din cea pentru muraturi, fara iod.

Mod de preparare:
1.  Pentru a pregati sucul de rosii sunt alese rosii mari, carnoase si coapte bine. Se spala bine, apoi se indeparteaza coditele. Se taie in jumatati sau in sferturi (in functie de cat este de mare rosia).
2.  Rosiile se trec masina speciala de tocat rosii sau un robot de bucatarie. Daca se foloseste robotul de bucatarie, pulpa impreuna cu semintele si coaja se trec cu rabdare printr-o strecutaroare pentru a le separa.
3.  Sucul de rosii rezultat (fara coji si seminte) se pune la fiert intr-o oala cu fund dublu, pentru ca sa nu se prinda. Sarea si zaharul (dizolvat in 2 linguri de apa fierbinte) se adauga cand incepe sa scada sucul de rosii.
Se fierbe cam o ora- o ora si jumatate, pana cand sucul are consistenta pe care o dorim. (Daca este lasat sa fie foarte consistent se obtine de fapt bulion).

4.  Se umple sticlele, spalate bine si sterilizate, cu sucul fierbinte. Deasupra, peste sucul de rosii, se pune 1 lingura de ulei de masline,  apoi se sigileaza. Se pun sticlele sa stea sub o patura pana a doua zi, apoi se pot depune in camara, la racoare si temperatura constanta.


loading...