► Atentie la cartofi!
Banalii cartofi pot deveni toxici, daca
sunt pastrati in conditii necorespunzatoare. Trebuie feriti de lumina, pentru
ca, in caz contrar incolteasc si isi schimba culoarea in verde, producand o
substanta numita solanina, care este toxica.
Pentru a evita aceste efecte, trebuie inlaturate toate portiunile
inverzite si/sau incoltite.
De asemenea, tulpina si frunzele
cartofului sunt toxice. Desi sunt rare, au existat decese cauzate de otravirea
cu cartofi verzi sau cu ceai din frunze de cartofi. Decesul
nu survine imediat, ci dupa o perioada de slabiciune si confuzie, urmata
de coma.
► Atentie la tomate!
Si tomatele au o componenta nociva.
Tulpina si frunzele tomatelor sunt toxice, doar patlagelele fiind bune de
mancat. Intr-adevar intalnim solanina pe planta de tomata. De altfel, se poate
observa ca atunci cand umblam in cultura de tomate, fie pentru copilit, cand ne
spalam pe maini se creeaza imediat o
pasta, o substanta verde, care reactioneaza foarte bine cu sapunul. Este
tomatina, o pudra care imbraca planta si in care se gaseste foarte multa
solanina.
► Atentie la pastarnac!
Pastarnacul este o leguma cu un continut
ridicat de calciu, vitamine, saruri minerale.
Atentie, numai radacina de pastarnac este buna pentru consum. Frunzele
nu sunt bune de consum, pentru ca sunt periculoase. Frunzele contin anumite
substante iritante, foarte periculoase pentru om, de aceea cand plivim pastarnacul, trebuie sa
fim acoperiti cu halat cu maneca lunga, si sa avem palmele protejate de manusi,
pentru ca partile fine ale pielii să nu atinga aceste frunze.
► Atentie la rabarbar sau rubarba!
Rubarba se cultiva pentru petiolul ei,,
care este foarte gustos. Acest petiol este foarte gustos, zemos, insa frunza
este extrem de toxica, foarte periculoasa si trebuie sa fim foarte atenti sa nu
consumam frunza. Consumul frunzei de rubarba poate cauza dificultati in
respiratie si arsuri ale cavitatii bucale si ale gatului. Simptomele isi fac aparitia in aproximativ o
ora de la consum si includ convulsii, hemoragii interne, coma s deces. .
► Atentie la boabele de fasole rosie!
Boabele de fasole rosie, daca sunt
consumate in stare cruda, contin o toxina numita lectină. Chiar si doar 4-5
boabe din acest tip de fasole pot provoca simptome de greata, voma si dureri de
stomac. Indicat este ca, inainte sa fie fierte, boabele sa fie tinute in apa
cel putin cinci ore. Toate tipurile de fasole contin aceasta substanta, insa in
fasolea rosie este cel mai concentrata.
► Atentie la cirese!
Cireşele sunt fructe extrem de populare,
din aceeaşi familie cu prunele, caisele si piersicile. Specialistii avertizeaza insa ca frunzele si
samburii lor contin otrava. Samburii contin o substanta numita amigdalina, ce
contine o molecula de glucoza si una de acid cianhidric, cunoscuta si ca
vitamina B17, care are proprietati benefice in cantitati mici. Ingerata insa in doze foarte mari, poate
provoca reactii destul de grave.
► Atentie la mere!
Merele in sine nu sunt periculoase, ci
samburii, care contin acelasi acid cianhidric. Ne fac rau numai daca acesti
samburi sunt consumati in cantitate mare, mestecati si sparti.
► Atentie la migdalele amare!
Migdalele amare, spre deosebire de
migdalele dulci din comert, nu sunt comestibile. Aceste fructe cu miros
deosebit pot fi extrem de otrăvitoare. De exemplu, continutul mediu in cianura
al unui sambure de migdala amara este de 6,2 mg. Incalzirea distruge otrava,
dar netratate termic migdale amare sunt foarte periculoase.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu